През Януари, CES 2013 изтреля в Las Vegas. много-силни играчи вкючително HTC, Motorola и Samsung пропуснали да използват светлината на прожекторите да използват новите , от кошницата на Sony изкочи техния флагман за 2013, Sony Xperia Z.
Sony Xperia Z представя последната линия на Xperia моделите от Sony.

iPhone 5 се появи късно през 2012 с много фанфари. От тогава устройството се продаде в милиони екземпляри в целия свят и отиде на върха в списъка на потребителите, ако трябва да бъдем искрени iPhone 5 не е перфектното устройство даже в интерес на истината има достатъчно доказателства че  Xperia Z го бие.

Ето ви 10 причини да изберете Xperia Z пред iPhone 5.

Камера

Докато iPhone 5  имаше една от най-добрите камери през 2012. 2013 ще бъде напълно различна като компаниите се опитват да стигнат и по-далеч, една от тези компании е сони Sony xperia Z която има невероятната 13MP камера която е първата HDR за смартфони.

При Sony Xperia Z не само мегапикселите са най-важните. Exmor RS сензора има способността да филтрира визуалния шум позволяваш ви брилянтен цвят.

HDR Video позволява на потребителите да заснемат видео при условия които не позволяват на другите телефони да занемат това което може xperia z за пример. снимате концерт а слънцето свети срещу вас.

Водо и прахо устойчив

И двата Xperia Z и iPhone 5 включват метални и модерни дизайни. Докато iPhone 5 включва анодизиран алуминиев гръб със стъкло всичко това включено заедно, Xperia Z включва и двете, стъкло от пред и от зад и алуминий за бутоните.
И двата са много тънки iPhone 5 е 7.6mm thin, а Xperia Z е 7.9mm thick. обаче xperia z е по-издръжлив.

Sony Xperia Z е водо и прахо устойчив и дизайна позволява да стой под вода за дълги периоди от време. Sony твърди че може да издържи под вода до 1 метър дълбочина, също така е устойчив на прах така че няма да е проблем ако го изпуснете на плажа или го държите в силно запрашени зони.
Apple’s iPhone 5 също има здрав дизайн но няма да оцелее и минута под вода поне не с предпазна кутия.

1080p Дисплей

Докато Droid DNA от HTC беше първия смартфон с 1080pдисплей, Sony Xperia Z бързо го последва и Sony добави 5-инчов дисплей за Xperia Z.
Xperia Z добави пълна HD 1080p резолюция с 448 пиксела за инч което ви осигурява перфектно качество на снимките, независимо дали гледате клип, снимки, филм.
iPhone 5 разполага с добре изглеждащ дисплей, той е 4-инчов дисплей който не е HD . идва със 326 пиксела за инч но HD качеството на Xperia Z е несравнимо.

"Умен" Дисплей
Естествено, резолюцията и пикселите за инч не са само нещата които правят Xperia Z фантастична, всъщност компанията е назначила инженери от Bravia TV да работят за дисплей който да осигури не само да изглежда добре но и да бъде изключително умен.
Дисплеят идва със Sony’s Bravia Engine 2 който помага на дисплея да се настрой автоматично в определени ситуации, за пример, в райони с висок контраст дисплеят става автоматично тъмен и ви помага да донесе повече детайл на картината. Когато гледате съдържание с ниско качество примерно от youtube екранът автоматично ще намали шума за по чисто видео.

Повече опции за цветове
За сега iPhone 5 е само във два цвята черен и бял и потребителите трябва да си купят цветен гръб което са допълнително разходи. Има слухове че iPhone 5S ще излезе в различни цветове но за сега е достъпен само в два цвята, Xperia Z от друга страна е достъпна в три цвята както и невероятен брилянтен лилав цвят.

Режим за издръжливост на батерията
iPhone 5 има една от най- добрите батерии за 4G LTE от повечето смартфони. Xperia Z също не отстъпва със своята 2,330 mAh батерия. Все пак Xperia Z пак води в това съревнование със своя режим за издръжливост на батерията показани в настройки.

Режим за издръжливост на батерията е функция която изключва процесите на смартфона които не са необходими  когато дисплея се изключи. Устройството ще запази известията и ще въстанови функциите когато дисплея се включи, също така изключва дата трафика и WiFi когато телефона е в режим готовност.
Това което виждаме до сега е че притежателите на iPhone 5 имат проблем с батерията която много бързо се изтощава когато е в режим готовност.

Сертифициран за Playstation
Това означава че устройството има достъп до PlayStation Store и да сваляте игри от каталог.
Има много игри във App Store за iPhone 5, но iPhone 5 не е  PlayStation Phone, и няма достъп до PlayStation Store.

NFC
Near-Field Communication може някой ден да бъде и в iPhone но все още го няма достъпен при iPhone 5. NFC поддръжката позволява телефоните да бъдат ползвани като мобилни портфейли и повечето от телефоните с Android идвот с тази функция.

The Xperia Z не е по-различна. идва с NFC което означава че идва с услуги като Google Wallet, но разбира се това зависи от оператора и неговите възможности.

Поддръжка на MicroSD карта памет
iPhone 5 не включва microSD слот, за сметка на това се предлагат три варианта 16GB, 32GB, 64GB като колкото повече вътрешна памет искате толкова повече трябва да се бръкнете във вашия джоб.

16 Гигабайтовата Xperia Z поддържа microSD слот за мемори карта до 32GB. microSD картите вече са достатъчно евтини което означава че притежателите на Xperia Z могат да увеличат своето пространство с памет от 16GB до 48GB много по-евтино от колкото iPhone 5.

Лесно Персонализиране
И накрая, персонализирането. Докато iPhone 5 е по затворената iOS, Xperia Z използва отворена операционна система в Android. Което означава че потребителите ще им е по-лесно и ще им донесе по-голямо удоволствие да персонализират своето устройство.

За да персонализирате вашия IPhone 5 е нужен jailbreak, за сега е достъпен но няма да е достъпен завинаги. Apple работи за пач на jailbreak, веднъж пуснат този пач през iOS update, притежателите на iPhone 5 които са джейл брейкнати им остават два избора, да останат на предишната версия на iOS или да ън джейл брейкнат телефона си.

Потребителите на Android са подкрепени от голяма общност от разработчици  които обслужват всяка нужда на свойте потребители.