International Data Corporation (IDC) показа статистиката за втората половина на тази година за продажбите на мобилни телефони сравнение с предишната година, както се очакваше не излезе положителна за Samsung. Според много потребители марката вече не показва нищо ново и прави моделите си едни и същи без някаква дизайнерска мисъл и може би заради това се дължи този спад и докато гиганта не привлече потребителите си с нещо "ново" не се знае дали този спад ще продължи. Но Samsung все още е лидер по доставки на устройства на мобилния пазар но за първи път от известно време компанията забелязва спад. Samsung е доставил 74.3 милиона устроиства което се пада около 25.2% от пазарния дял. Сравнено с другата година това са 3 million устройства по-малко или 7.1 процента по-малко.

Apple пък в сравнение с миналогодишните доставки е 35.1 милиона доставени устройства почти 4 милиона повече от втората четвърт на миналата година но няма успех с пазарния дял което се равнява на 13.0% за миналата година към 11.9% за сегашната година.


IDC също показа и добри цифри за пазарните дялове на Китайските производители Huawei and Lenovo. Huawei е доставил около два пъти повече от миналата година което прави около 20.3 милиона или с други думи пазарният дял се е покачил с 7%. Lenovo е доставил 15.8 милиона устройства което е покачване сравнение с миналата година когато бяхо само 11.4 милиона.

LG също завърши тази част на годината с добри резултати с 14.5 милиона устройства което е с 2.4 милиона повече от миналата година.

 

Като цяло можем да кажем че числата са позитивни за всички компании говорейки генерално за доставката на смартфони до мобилния пазар. Покупката на смартфони се е увеличила с 23.1% тоест 295.3 милиона устройства сравнено с 240 милиона от втората четвърт на 2013г.