Безжичният интернет или за по кратко WiFi е нещо с което сме свикнали, и го смятаме за нещо нормално, има го у дома, на работното място дори вече из градските паркове. От както е представен през 1997 хиляди учени са предоставили стотици иследвания от излагането на Рутерите и техните електромагнитни вълни. Въпреки че се спори дали са вредни или не, редица държави забраняват със закон поставянето на безжичен интернет в училища, детски градини, забавачници и други социални заведения.

Лихтенщайн, Италия(Южен Тирол), Белгия са само част от държавите намалили със закон излагането на този вид радиация. Миналата година излезе закон одобрен от сената на Франция забраняващ поставянето на рутери в училища, детски градини, забавачници и други социални заведения. Според Френската агенция за регулация на честотите L’Agence Nationale des Fréquences (ANFR) Използването на WiFi в училищата, детските градини и други социални задевения трябва да ограничи електромагнитната радиация която според агенцията е „вероятно канцерогенна“. Парковете и зоните където има WiFi задължително трябва да има знак обозначаващ излагането на такъв вид вълни, Собствениците на сгради или наемодателите са длъжни да предоставят информация за наличието на WiFi и нивото на излагане.

Швейцария се слави като една от страните с най-строго отношение към прилагането на регулации относно електромагнитното лъчение, освен за безжичен интернет строгите регулации важат за мобилни телфони, трансмитери за радио и телевизия като тези ограничения са съпроводени с широка публична кампания относно вредата от илагане на опасните вълни.

 Swisscom един от най-големите оператори в Швейцария е окабелила над 6,800 училища в страната като едва 100 от тях имат безжичен интернет, като били запитани – А защо не безжичен? Говорителят на компанията Carsten Roetz отговорил чрез имейл - „Защото няма причина в училищата да излагаме децата на радиация “. Израелското Министерство на образованието е забранило използването на WiFi рутери в забавачници и детски градини и само 1 час използвае на безжичен интернет в училищата. Причината за тези ограничения са чести оплаквания от родители които споделят че децата им вече трудно се концентрират и имат електромагнитна хипер чуствителност което може да доведе до, главоболие, шум в ушите, и в по-тежки случай замаяност и припадъци.

Вдъхновени от идеята на израелското правителство, местният парламент в южен тирол Италия е гласувал постановление в което точките за достъп до безжичен интернет да се намалят в училищата и детските градини а там където е възможно да се окабелят за да се ползва интернет.

Предоставяме ви няклко факта относно излагането на електро магнитните вълни от рутерите

Едно от възможностите за безсъние

Един от първите сведения е от изследвания проведени през 2007г. Доброволци са били подлагани на сигнал от рутери които били включени през ноща и такива които били изключени, тези които били подложени на електромагнитната радиация заспивали по трудно от тези на които рутерите били изключени.

Забавя детското развитие

Излагането на нискочестотна радиация от рутерите и мобилни телефони могат да забавят клетъчното развитие дори ембрионалното развитие, през 2004 изследване върху животни излагани на такава радиация се забелязва забавено развитие на бъбреците при животните, това твърдение се доказва и от Австралийски учени през 2009г.

Афектира върху разтежа

 Група от датски учени провели експеримент за да тестват ефекта от излагането на рутерите, в стая с два рутера поставили вази с растението Кресон, в друга стая без рутери поставили същото растение след седмица растението което било в стаята без рутиери израснало по-бързо от разтението излагано на електромагнитна радиация.

 Забавя мозъчната дейност при жените

 Група от 30 здрави доброволци, 15 мъже и 15 жени, е даден лесен тест за запаметяване. Първо,  цялата група докато е правен теста е бил положен на WiFi радиация и е показало че няма проблем, след това същите доброволци са били подложени на 2.4 GHz WiFi рутер за 45 мин. През това време се извършвал същият тест и при жените зе забелязало че мозъчната активност намаляла и нервните импулси се забавили.

 Забавя сперматозоидите

Вече знаем че не е препоръчтелно да си оставяте лаптопа на краката и да работите с него защото това убива спермата и забавя скороста на сперматозоидите, установено е при изследване върху хора и животни че излагането постоянно на WiFi честотите уврежда спермата и забавя скороста на сператозоидите.